Zoeken
 

Een heel leerzame voordracht, gepresenteerd door Anne Morelli

Brussel – Woensdag 10 september om 19 uur werd mevrouw Anne Morelli, Professor in de geschiedenis van religies aan de ULB, uitgenodigd in het auditorium van het CSE om haar uiteenzetting met als titel “Sektes en religies” voor te stellen, vrucht van meerdere jaren van onderzoek met haar studenten, met een heel geïnteresseerde multi-confessionele vertegenwoordiging.


Tijdens haar presentatie heeft mevrouw Morelli de verschillende argumenten die proberen een onderscheid te maken tussen “goeie” religies en “slechte” sektes beurtelings afgebroken. Ze heeft overigens de gewone clichés betreffende de religieuze minderheden, onterecht bestempeld als “sekten”, omvergeworpen.
Deze specialiste van religies heeft zich toegelegd op het bevorderen van begrip van respect voor alle overtuigingen, een houding die ze voortdurend in de praktijk omzet. “ Er is geen scheidingslijn tussen “goeie” religies en “slechte” sektes”, vertelt ze ons. “Er is geen enkele wetenschappelijke reden om de “religieuze minderheden” en de “erkende religies” verschillend te behandelen. Het gaat inderdaad over eenzelfde categorie. Bijgevolg, wat men mogelijk maakt voor de een moet men toestaan aan de ander”, besluit ze.
De avond werd beëindigd met de presentatie van haar boek geschreven in 1997, een boek dat nog altijd actueel is: “Open brief aan de sekte van de tegenstanders van de sektes”.
Gedurende twaalf jaar heeft Anne Morelli met haar studenten van sociologie van de religies, enquêtes gevoerd bij verscheidene tientallen kleine religieuze groepen, doorgaans sekten genoemd. Deze benadering uit de eerste hand heeft haar een alternatieve en evenwichtige kijk gegeven, in tegenstelling tot deze van de media, met betrekking tot de gemeenschappen die ze niet kan nalaten te vergelijken met de katholieke congregaties die ze goed gekend heeft in haar kinderjaren. Ze pleit, niet zonder ironie, voor een religieuze verdraagzaamheid  - ook voor alle “dwazen van God”, of ze nu deel uitmaken van een grote religieuze multinational dan wel  kleine onafhankelijke ondernemers zijn.
Onder de laatste bevinden zich misschien de triomferende religies van morgen, en het zou een vreemd idee zijn om definitief de evolutie van het religieuze landschap voor het volgende millennium te willen blokkeren.
Agnès Bron
 

contact contact       share share