subissi

CHAUVE-SOURIS/ TOPU PINNUTU


Rédigé le Mercredi 25 Janvier 2023 à 15:19 | Lu 46 commentaire(s)



ECOUTER LE CHANT / SENTE U CANTU

chauve_souris.mp3 chauve souris.mp3  (1.62 Mo)


CARTE D'IDENTITE / CARTA D'IDENTITÀ

Famille :  chiroptère
Taille : 6 à 25 cm
Poids : 25 g à 29g
Envergure : 20cm à 40 cm
Longévité : jusqu’à 35 ans

Famiglia: chiropteru
Taglia: 6 à 25 cm
Pesu: 25 g à 29g
Alispartu: 20cm à 40 cm
Lunghezza di vita: fin’à 35 anni

DESCRIPTION / DISCRIZZIONE

La chauve-souris n'est pas un oiseau. Elle n'a pas de plumes. Elle a un corps poilu. Son fin duvet est très doux. La chauve-souris se tient toujours la tête en bas quand elle ne vole pas, car elle ne tient pas debout.

U topu pinnutu ùn hè micca un acellu. Ùn hà micca piume. Hè pilutu. U so pilame hè assai dolce. U topu pinnutu stà sempre à capu in ghjò quandu ùn vola micca perchè ùn pò stà arritu.
A pela chì rilega e gronchjule trà di elle hè chjamata patagium.

 

MODE DE VIE / MODU DI CAMPÀ

Elles sont connues pour être nocturnes et grégaires ainsi que pour dormir à l'envers dans des endroits sombres et obscurs. Les chauves-souris sont également un des seuls mammifères qui volent 
En automne, elles s'accouplent
En hiver, elles hibernent.
Au printemps elles font la gestation.
En été les jeunes naissent et elles les nourrissent.

Sò cunnisciuti per esse notturni è gregari è dormanu à capu in ghjò in lochi bughji. I topi pinnuti sò ancu unu di i soli mammiferi chì volenu.
D'auturnu, s'accoppianu.
D'invernu, invernanu.
Di veranu, facenu e gestazione.
D'estate nascenu i chjuchi è i nutriscenu.

 
      

ALIMENTATION / ALIMENTAZIONE

Les chauves-souris peuvent se nourrir de fruits bien mûrs, de pollen, de nectar de plante, de poissons bien frais et surtout d'insectes par milliers. 

I topi pinnuti si nutriscenu di frutti assai maturi, di polline, di nettaru di piante, di pesci assai freschi è soprattuttu d'insetti per millaie.
 

REPRODUCTION / RIPRUDUZIONE

Durant l’automne, les mâles et les femelles se regroupent pour l’accouplement. Mais la fécondation n’aura lieu qu’au printemps, et elle donnera naissance à son chauve-souriceau. La période de gestation est de 45 jours environ, et se termine par la naissance d’un seul petit. Il naît nu, aveugle et est incapable de voler. Il est allaité pendant quelques semaines et gagne son autonomie au bout de 2 à 4 mois environ, selon les espèces.

Durante u vaghjime, i maschi è e femine s'adduniscenu per accuppiassi. Ma a fecundazione si ferà solu di veranu è darà nascita à un tupucciu pinnutu. U periudu di gestazione hè di cerca 45 ghjorni è finisce cù a nascita di un solu zitellu. Nasce nudu, cecu è incapace di vulà. Hè allevatu in unepochi di settimane è guadagna a so autunumia dopu à circa 2 à 4 mesi, secondu a spezia. 
       

VOL / VOLU

On reconnaît instantanément  les chauves souris grâce  à  leur vol saccadé à mi-chemin entre celui de l'insecte et celui d’un oiseau.

I topi pinnuti si ricunnescenu faciule, faciule per via di u so volu saccatu, à mità di strada trà quellu di un insettu è quellu di un acellu.

LE SAVEZ VOUS ? / A SAPIATE ?

Actuellement, 22 espèces sont confirmées en Corse.

Oghje chì ghjè oghje, 22 spezie sò cunfirmate in Corsica. 
     


 

ZOOM SUR... / ZOOM ANNANT'À

CHAUVE-SOURIS/ TOPU PINNUTU
L’aile de la chauve-souris est en réalité une main modifiée. A l'exception du pouce, les autres doigts sont particulièrement allongés et forment la charpente de l’aile.

L'ala di u topu pinnutu hè in realità una manu mudificata. Cù l'eccezzione di u ditone, l'altre dite sò particularmente allungati è formanu u quadru di l'ala.

HABITATION / ABBITATU

  Il est rare de voir des chauve – souris le jour. Elles se retirent dans des abris obscurs comme dans une grotte, 

Hè raru di vede i topi pinnuti durante u ghjornu. Si ritiranu in rifugi scuri cum'è in una grotta, 

CHANSON / CANZONA

topu_pinnutu.mp3 TOPU PINNUTU.mp3  (201.76 Ko)

TOPU PINNUTU
(Canta u Populu Corsu / festa zitellina)

Topu pinnutu
Chì vai di notte
Pichjendu à le porte
Topu pinnutu
Cascami in manu
Ti daraghju
Un bacin'di granu

OÙ ÊTES VOUS PAR RAPPORT AU SENTIER ORNITHOLOGIQUE / INDUVE SITE PER RAPORTU À U CHJASSU ORNITULOGICU?














Scola Subissi | 02/07/2024 | 172 vues
Scola Subissi | 23/06/2024 | 235 vues
Direction Subissi | 22/06/2024 | 394 vues
Scola Subissi | 23/02/2024 | 182 vues
Direction Subissi | 17/10/2023 | 140 vues
Direction Subissi | 05/07/2023 | 429 vues
Scola Subissi | 03/07/2023 | 268 vues
Scola Subissi | 14/06/2023 | 205 vues
Scola Subissi | 27/03/2023 | 198 vues
Direction Subissi | 21/01/2023 | 207 vues
Direction Subissi | 21/10/2022 | 222 vues
Direction Subissi | 14/10/2022 | 221 vues
Direction Subissi | 22/06/2022 | 541 vues
Direction Subissi | 15/06/2022 | 832 vues
Ritratti
DSCF3062
ce2 carnavale 2019 2
IMG_7659
photo 6
IMG_7434
20181106_150748
IMG_3400
20181220_094807